Gyümölcsök jótékony hatàsai

Gyümölcsök jótékony hatàsai


Az ananász Dél Amerikából szàrmazikGyümölcsök jótékony hatásai

 
A gyümölcsök nem csak finomak és egészségesek, hanem különbüző élettani hatásaik miatt is ajánlatos fogyasztani őket. Itt egy kis kedvcsináló, amiből megtudhatod, melyik gyümölcsnek milyen hatása van.
 
Ananász:
Az ananász Dél-Amerikából származik, innen jutott el Közép és Észak-Amerikába, ahol Kolombusz Kristóf első európaiként kóstolhatta meg. Az új földrész felfedezése után az ananászt is megismerhette az öreg kontinens. Emésztési zavarokban szenvedőknek ajánlatos, hiszen tartalmaz bromelint, amely egy olyan enzim, ami gyors fehérjebontó hatással rendelkezik. De ez csak a friss gyümölcsre igaz, konzervált fajtája elveszíti ezt a tulajdonságot. 100g energia tartalma: 51 kcal.
 
Áfonya:
 
Ez a hihetetlenül értékes gyümölcs tartalmaz káliumot, kálciumot, vasat, magnéziumot és mangánt, cinket, ként, foszfort, A, B1 és C-vitamint. Antibakteriális, antioxidáns és vízhajtó hatású, ezért jó természetes orvosság keringési zavarokra illetve artériákkal és vénákkal kapcsolatos rendellenességekre (pl. visszér) De hugyuti, látószervi és bőrbetegségekre is jótékony hatással van. 100 g energia tartalma: 52 kcal
 
Kivi:
Fehérjebontó enzimet tartalmaz és antioxidáns hatású, és rendkívül gazdag C és E vitaminban, amik egymás hatását egészítik ki. Ezen kívül káliumban is gazdag. 100g energia tartalma: 55 kcalKörte:
A körte ugyan nem tartalmaz sok vitamint vagy ásványi anyagot, azonban összetételéből adódóan sokat segíthet a gyomor és vesebántalmakon. Felgyorsítja az emésztést, megtisztítja a vért és a légutakat, ezen kívül fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják, hiszen meggátolja a zsiradékok és koleszterin felszívódását és csökkenti a vér koleszterinszintjét. 100g energia tartalma: 50 kcal.
 
Csipkebogyó:
A csipkebogyó az abszolút barátunk, ha meg akarjuk gátolni az öregedést és a krónikus betegségeket. Az antioxidáns hatású molekulák és a C-vitamin egyszerre van jelen ebben a gyümölcsben és B1-, B2-, K-vitamint, fontos ásványi anyagokat és nyomelemeket, valamint flavonoidokat, karotinoidokat és színagyagokat is tartalmaz. A K-vitamin a véralvadáshoz nyújt segítséget, a B1 és B2 vitamin pedig a diétázók kedvence: elősegítik a szénhidrátok anyagcseréjét és a zsírsavak lebontását. 100 g kaóriatartalma: 50 kcal.
 
Szeder:
Már őseink is gyűjtögették a szedret, és nem csak azért, mert finom. A népi gyógyászat szerint a szeder orvosolja a vérszegénységet, alacsony vérnyomást, hasmenést, étvágytalanságot és sárgaságot. Élelmirost tartalma miatt serkenti a bélműködést, pektintartalma pedig csökkenti a vérkoleszterint. A C-vitamin és az antioxidánsok pedig természetesen a szederben is megtalálhatók.
Tetszett a cikk?

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »